Simson carrousel luchtdicht
Snel. Goed. Luchtdicht.

In Nederland stelt het Bouwbesluit maximale eisen aan de luchtdoorlatendheid van gebouwen. Nieuwe woningen dienen te voldoen aan respectievelijk EPC-norm of BENG. Simson Applicatie heeft kennis van deze eisen voor het luchtdicht afwerken van gebouwen.

Luchtdicht bouwen

Simson WS NWS project gstart
Simson WS beelden 1200x1200 Butylband

Het gebruik van de juiste luchtdichte materialen, het correct installeren van luchtdichte lagen en het uitvoeren van luchtdichtheidstesten zijn enkele van de belangrijkste stappen om aan deze eisen en normen te voldoen. Sterker nog... zonder goede luchtdichting zijn deze eisen onhaalbaar. Goede luchtdichting is daarom voorwaarde voor een EnergiePrestatieGarantie.

Luchtdicht bouwen betekent

  • Waterdichte gevels
  • Voorkomen van vocht- en tochtproblemen
  • Het besparen van energie en een reductie van CO₂-uitstoot
  • Verminderen van geluidsoverdracht (akoestiek)

Simson Applicatie is specialist in het luchtdicht maken van gebouwen en in combinatie met ons uitgebreide productenpakket kunnen we iedere opdracht aan. Indien gewenst kunnen we door geselecteerde partners de kwaliteit vastleggen of een blowerdoortest laten uitvoeren.

Materialen
Afhankelijk van de (gevel)aansluiting en details worden verschillende materialen gebruikt, vaak is dit ook een combinatie van producten: zo worden kieren gevuld met flexfoam en daarna afgewerkt met Liquid Rubber en/of UV-bestendig diffusie-open of diffusie-dichte tape. Bij alle afdichtingen buiten de gevel brengen we EPDM aan voor een optimale waterdichting.

Liquid rubber HBS200
Vloeibare afdichting is niet meer weg te denken bij het luchtdicht maken van gebouwen en constructies. Liquid Rubber is een eenvoudig maar uiterst effectief product. Het hecht op bijna alle ondergronden – ook als deze licht vochtig zijn - en is zeer eenvoudig aan te brengen met kwast of airless spuit. Gezien de zeer hoge flexibiliteit van 900% en de laagst mogelijk gemeten luchtdoorlatendheid (0.0004L/(s.m2) voorziet Liquid Rubber in een zeer hoogwaardige kwalitatieve afdichting. Zo kan het product perfect gebruikt worden voor het afdichten van kozijnaansluitingen, funderingswand, aansluiting rondom doorvoeren, naden van prefab elementen, dakgevel, aansluiting doorvoeren, ontluchtingen, afvoeren, opstanden, daktrimmen, lichtkoepels en ramen en nog veel meer.

Steigerloos bouwen

Het bouwen van een gebouw is een complex proces dat veel planning en precisie vereist. Om dit proces te versnellen, en bouwfouten te voorkomen, wordt er steeds meer prefab gebouwd. Complete gevelelementen worden op de bouwplaats in één keer gemonteerd, zonder steiger. Naast tijdwinst heeft dit als voordeel dat de applicatie prefab wordt aangebracht onder gunstige klimatologische omstandigheden. Dit verkort niet alleen de bouwtijd en de kwaliteit, maar ook de veiligheid op de bouwplaats. 

Simson Applicatie heeft de kennis, kunde en materialen voor prefab bouwoplossingen. Ook hier worden we graag in een vroeg stadium betrokken om de juiste materialen aan te bieden en samen met de opdrachtgever een planning te maken om geen vertraging op te lopen. 

Mike sas

Contactpersoon

Mike Sas is bij Simson Applicatie de contactpersoon voor luchtdicht bouwen.
+31 (0)6 109 265 32

Eisen luchtdicht bouwen

Het Bouwbesluit stelt een eis aan de luchtdichtheid: Tot een inhoud van 500 m³ niet meer dan 200 dm3/s bij 10 Pa. Deze grote hoeveelheid lucht, is ongewenst voor een energiezuinige woning. In de BENG-berekening wordt daarom ook een waarde voor de luchtdichtheid opgegeven. De BENG-eis is bijna altijd lage en dus strenger dan de Bouwbesluit-eis.

In Nederland is de luchtdichtheid op basis van NEN 2687:1989 onderverdeeld in klassen

Klasse 1 Basis qv; 10 > 0,6 dm3/s.m2
Voldoet aan het Bouwbesluit geen bijzondere eisen

Klasse 2 Goed qv; 10 tussen 0,3 en 0,6 dm3/s.m2
Energiezuinig bouwen

Klasse 3 Uitstekend qv; 10 < 0,15 dm3/s.m2
Passief bouwen of andere vormen van zeer energiezuinig bouwen
Hoe zorgen we voor luchtdichtheidsklasse 2?

Voor klasse 2 geldt dat extra aandacht nodig is voor detaillering, hang- en sluitwerk, keuze van het afdichtingsmateriaal en de uitvoering. Bovendien wordt er mogelijk afgeweken van de forfaitaire waarde. Daarbij moet de gerealiseerde kwaliteit worden aangetoond door middel van een blowerdoortest.

Voor klasse 3 is veel aandacht voor luchtdichtheid een vereiste. Naast aandacht voor de details en de materiaalkeuze is controle door een specialist tijdens de gevel- en daksluiting een ‘must’.
Een luchtdoorlatendheidsmeting tijdens de bouw die voor de afbouw gemeten wordt, wordt sterk aanbevolen. Daarnaast is een meting achteraf noodzakelijk. Samen met thermografisch en infrarood onderzoek met een warmtebeeldcamera.

* Bron: Nieman Ingenieurs

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Simson Applicatie RGB

Project Aanmeldformulier

Privacy verklaring

De algemene voorwaarden van Simson Applicatie B.V. zoals gedeponeerd op 20 november 2020 onder nummer 36/2020 bij de Rechtbank Zeeland -West-Brabant. 

KVK: 16038305
BTW:  NL004508671B01

Openingstijden

maandag

08.00 - 17.00 uur

dinsdag

08.00 - 17.00 uur

woensdag

08.00 - 17.00 uur

donderdag

08.00 - 17.00 uur

vrijdag

08.00 - 17.00 uur

Simson Applicatie B.V.

Postadres:
Postbus 38
4900 AA Oosterhout

Bezoekadres:
De Kreek 1
4906 BB Oosterhout

T  +31(0)76 524 4300
info@simsonapplicatie.nl

© Simson Applicatie 2024