Simson Applicatie. Partner in Luchtdicht bouwen.

Nieuwe woningen dienen te voldoen aan respectievelijk EPC-norm of BENG. De eisen die hier aan ten grondslag liggen hebben grote invloed op de luchtdichting. Sterker nog; zonder goede luchtdichting zijn deze eisen onhaalbaar. Goede luchtdichting is daarom voorwaarde voor een EnergiePrestatieGarantie. Simson Applicatie is specialist in het luchtdicht maken van gebouwen. Onze applicateurs beschikken over specifieke kennis en in combinatie met ons uitgebreide productenpakket kunnen we iedere luchtdichtingsopdracht aan.

Projectadvies

We nemen het Bouwbesluit en uw projecteisen zoals EPC-norm of BENG als uitgangspunt. U ontvangt een projectadvies
met bouwdetails. Deze kunnen worden onderbouwd met een
infiltratieberekening.

Applicatie

Simson Applicatie verzorgt de luchtdichting van uw gebouw op basis van overeengekomen detailleringen. U ontvangt een projectplanning met controlemomenten.

Controle en testen

Wij staan voor onze kwaliteit. Een onafhankelijk bureau voor kwaliteitsborging kan, op uw verzoek, de uitgevoerde werkzaamheden en vastgelegde details controleren.Onder andere door een Blower-door-test.

As-built dossier

De controles worden op aanvraag  vastgelegd in een digitaal As-built dossier. De kwaliteitsborger maakt zichtbaar dat de luchtdichting aan alle eisen voldoet. Uw opdrachtgever en overheidsinstanties zien dat de kwaliteit van de afdichting in alle opzichten in orde is.

Regelgeving Luchtdicht Bouwen

Als we de regelgeving uit het bouwbesluit vertalen dan kunnen we de volgende aspecten van luchtdicht bouwen bereiken:

 • Waterdichte gevels
 • Voorkomen van vocht- en tochtproblemen
 • Het besparen van energie en een reductie van CO2 uitstoot
 • Verminderen van geluidoverdracht (akoestiek)

Om een goede luchtdichting te realiseren bekijken we eerst alle details om een passend advies te kunnen maken. Simson Applicatie heeft een eigen lijn met hoogwaardige producten die voldoen aan de EN normen. Daarnaast hebben we een team van 20 medewerkers die dagelijks bezig is met de luchtdichting van vele mooie projecten. Wij kunnen de materialen ook leveren als u de luchtdichting zelf wilt aanbrengen.

Voor de applicatie luchtdichting zijn er twee opties; aan de buitenkant of aan de binnenkant. Waar passen we de producten toe en wat zijn de verschillen?

Binnendichting

Voor de binnendichting brengen we op de staande elementen en de plafondaansluitingen AIRSEAL LP coating aan. Deze coating heeft een rek bij breuk van 400% en is te stucen zonder voorbehandeling.

De vloeraansluiting, inclusief ankers, worden gecoat met AIRSEAL RC. Dit is een rubber gemodificeerde coating die tegen extreme waterbelasting kan en een optimale hechting heeft op bijna alle ondergronden. AIRSEAL RC heeft een rek bij breuk van 400%. De naden worden afgedicht met FLEXFOAM voordat de afdichting wordt aangebracht.

Buitenafdichting

Voor de luchtdichting aan de buitenzijden zijn er twee opties: 

Optie 1 is het afplakken met WINSEAL 2261. Dit is een dampopen tape die verwerkt kan worden tot -10°c. De tape hoeft niet geprimed te worden, kan tegen vochtbelasting en is tegelijk de waterkering voor indirecte waterbelasting. WINSEAL 2261 is 1 jaar UV bestendig en wordt toegepast achter de gevel. Bij alle afdichtingen buiten de gevel brengen we EPDM aan.

Optie 2 is het aanbrengen van een AIRSEAL RC coating aan de buitenzijde. Deze coating kan zowel airless als met een kwast worden aangebracht. AIRSEAL RC is zowel luchtdichting als waterdichting. De naden worden afgewerkt met FLEXFOAM voordat we de afdichting aanbrengen. 

Regelgeving Luchtdicht Bouwen

Als we de regelgeving uit het bouwbesluit vertalen dan kunnen we de volgende aspecten van luchtdicht bouwen bereiken:

 • Waterdichte gevels
 • Voorkomen van vocht- en tochtproblemen
 • Het besparen van energie en een reductie van CO2 uitstoot
 • Verminderen van geluidoverdracht (akoestiek)

Om een goede luchtdichting te realiseren bekijken we eerst alle details om een passend advies te kunnen maken. Simson Applicatie heeft een eigen lijn met hoogwaardige producten die voldoen aan de EN normen. Daarnaast hebben we een team van 20 medewerkers die dagelijks bezig is met de luchtdichting van vele mooie projecten. Wij kunnen de materialen ook leveren als u de luchtdichting zelf wilt aanbrengen. Voor de applicatie luchtdichting zijn er twee opties; aan de buitenkant of aan de binnenkant.  

Waar passen we de producten toe en wat zijn de verschillen?

Binnendichting

Voor de binnenafdichting brengen we AIRSEAL LP coating aan. Deze coating heeft een rek bij breuk van 400 procent en is te stucen zonder voorbehandeling. De vloeraansluiting, inclusief ankers, worden gecoat met AIRSEAL RC. Dit is een rubber gemodificeerde coating die tegen extreme waterbelasting kan en een optimale hechting heeft op alle ondergronden. AIRSEAL RC heeft een rek bij breuk van 400 procent. De naden worden afgedicht met FLEXFOAM voordat de afdichting wordt aangebracht.

Buitenafdichting

Voor de luchtdichting aan de buitenzijden zijn er twee opties: 

Optie 1 is het afplakken met WINSEAL 2261. Dit is een dampopen tape die verwerkt kan worden tot -10°c. De tape hoeft niet geprimed te worden, kan tegen vochtbelasting en is tegelijk de waterkering voor indirecte waterbelasting. WINSEAL 2261 is 1 jaar UV bestendig en wordt toegepast achter de gevel. Bij alle afdichtingen buiten de gevel brengen we EPDM aan.

Optie 2 is het aanbrengen van een AIRSEAL RC coating aan de buitenzijde. Deze coating kan zowel airless als met een kwast worden aangebracht. AIRSEAL RC is zowel luchtdichting als waterdichting en heeft een rek bij breuk van 400%. De naden worden afgewerkt met FLEX-FOAM voordat we de afdichting aanbrengen. 

Van EPC naar BENG

Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt dat aanvragen van de omgevingsvergunning vanaf 1 januari 2020 moeten voldoen aan de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG).

Voor nieuwe overheidsgebouwen geldt dat aanvragen van de omgevingsvergunning vanaf 1 januari 2019 moeten voldoen aan de BENG-eisen. De overheid vervult namelijk een voorbeeldrol. Waar de EPC-norm nog één getal inhoudt waarmee de energiezuinigheid van een gebouw wordt aangegeven, bevat BENG drie indicatoren om de energieprestatie mee uit te drukken. Dit zijn de energiebehoefte, het primair fossiel energiegebruik en het aandeel hernieuwbare energie.

Luchtdichting en BENG

Door de strengere BENG-eisen, wordt de aandacht voor het gebouwontwerp nog belangrijker. Luchtdichtheid zal vanaf het begin van het bouwproces een cruciale rol moeten hebben om te kunnen voldoen aan deze eisen. Het is van belang om luchtdichtingsmaterialen op basis van prestaties te kiezen. De samenhang van materialen voor luchtdichting, isolatie en installatiewerk is een voorwaarde om de kwaliteit van het gebouw te optimaliseren en de energieprestaties te verbeteren.

Project in beeld

Nieuwbouw verzamelgebouw Lorentztoren Leiden, bestaande uit 167 appartementen, winkels, kantoren en horecagelegenheden.

Simson Applicatie heeft hier de volgende afdichtingen verzorgd:

 • Lucht- en waterdicht maken
 • Brandwerende afdichtingen
 • Diverse bouwkundige en niet-bouwkundige kitwerkzaamheden
Meer projecten

Contactpersoon

Roland Schuurmans is bij Simson Applicatie uw contactpersoon voor luchtdicht bouwen.

+31 (0)6 376 575 04
roland@simsonapplicatie.nl

Contact

Heeft u vragen over onze unieke werkwijze en wat wij voor uw project kunnen beteken? Neem dan contact met ons op of vul het contactformulier in en wij nemen snel contact met u op.

Ja, neem contact met mij op

Ik wil graag meer weten over:
Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste projecten, diensten, technieken en producten.

Simson Applicatie B.V.

Postadres:
Postbus 38
4900 AA Oosterhout

Bezoekadres:
De Kreek 1
4906 BB Oosterhout

T  +31(0)76 524 4300
info@simsonapplicatie.nl

©2021 Simson Applicatie